Thursday, November 3, 2011

Arbeidsplasser er mangelvare i Uganda. Skolene prøver derfor å oppfordre elevene til å tenke nytt og være åpne for å skape sin egen arbeidsplass. Jane Nansubuga er lærer i kunst- og håndverksfag. Hun var også utvekslingslærer på Lunde og Rjukan videregående skoler. Kunst- og håndverksfag er et veldig populært fag, men det finnes ikke mange arbeidsplasser. Jane har det siste skoleåret jobbet med en stor gruppe elever som har produsert klær, smykker og andre håndverksprodukter. I begynnelsen av oktober rigget de opp sin salgsstand på UMA, som er en stor internasjonal salgsmesse. De norske elevene som besøkte messa i begynnelsen av oktober, kommenterte at dette kan minne om Dyrsku’n, men den er langt større. Metoden Jane Nansubuga  bygger på har hun hentet fra Ungt entreprenørskap ungdomsbedriftkonsept, men siden elevene skulle produsere og selge mye varer har de tatt et relativt stort lån for å finansiere innkjøp av råvarer og produksjon. Jane måtte bruke litt tid på å overbevise rektor på at de skulle satse.
Vi har i ettertid fått vite at president Museveni kjøpte vesker til sine døtre. Han ville også gi Mengo gratis plass neste år
De norske utvekslingselevene besøkte markedet første salgsdag og fikk med seg fine presanger hjem. Dagen etter kom den bugandiske statsministeren på besøk. Han sa at det er første gang en skole stiller opp på dette internasjonale markedet. Han var imponert både over kreativiteten og pågangsmotet. Lørdag 8.oktober fikk elevene og Jane Nansubuga enda mer celebert besøk. Da ville også president Museveni høre om bakgrunnen for prosjektet og støtte dem med varekjøp. Hva han kjøpte er litt mer usikkert.

Jane Nansubuga forteller at mange av elevene har fått nye ideer i forhold til framtidige yrkesplaner. Uganda har en ung befolkning og det er kamp om skoleplasser og arbeidsplasser. Det er derfor viktig å være åpen for nye muligheter og ikke minst være i stand til å skape sin egen arbeidsplass.

No comments:

Post a Comment